Glazen graveren

Wijnglazen, bierglazen en whisky glazen graveren. Dat doen we hier echt iedere dag. Gewoon glas en kristal. Of liever kristalglas. Maar wat is nou het verschil tussen "gewoon" glas en kristalglas.

De overeenkomsten zijn eigenlijk veel gemakkelijker te benoemen: glas en kristalglas zijn allebei doorzichtig en breekbaar.

Het grootste verschil is dat Kristalglas, of kortweg kristal, glas is waar iets aan is toegevoegd om het minder breekbaar te maken. In de 17e eeuw begon men loodoxide aan het glas toe te voegen. En tot opzekere hoogte wordt glas dan minder breekbaar.

Die toevoeging heeft er helaas niet toe geleid dat glaswerk onbreekbaar is geworden. Het heeft er vooral toe geleid dat glaswerk steeds dunner heeft kunnen worden zonder heel veel breekbaarder te zijn.

Geen lood meer

Omdat lood een giftige stof is wordt er tegenwoordig aan het kristal geen lood meer toegevoegd. In ieder geval in Europa is men grootschalig overgestapt naar het toevoegen van andere, niet giftige metalen.

Door die toevoegingen wordt het (kristal)glas flexibeler, en breekt het dus minder snel: door die vergrootte flexibiliteit kan het glas dus beter tegen een stootje.

Door diezelfde toevoegingen is kristal ook helderder van kleur: kristal is witter, of liever kleurlozer dan gewoon glas.
En het klinkt zuiverder, en mooier als je er met je vingernagel tegen aan tikt.