Glazen voor het bruidspaar...

Voor een bruiloft, en dus ook voor het bruidspaar, werden tot een paar jaar geleden vrijwel altijd gegraveerde champagneglazen gegeven. Vrij logisch, want bij een bruiloft zoals de meesten in Nederland die kennen, hoort nou eenmaal champagne. Behalve een set gegraveerde champagneglazen, zijn gegraveerde wijnglazen, of een gegraveerde wijnset ook nog steeds een veel gegeven kado.

Is er misschien wat aan het veranderen? Veranderen is misschien een te groot woord, het is meer dat er andere dingen bij komen. Meer een verschuiving.

Naast de vertrouwde champagneglazen (flutes) worden er ook steeds meer gegraveerde champagneschaaltjes gegeven aan het bruidspaar. Of, in plaats van een wijnset, worden er ook meer en meer gegraveerde watersets kado gedaan.

Maar er is nog een duidelijkere verschuiving: bier, zeker speciaal-bier, is populairder dan ooit. Sommigen beweren dat bier de "nieuwe wijn" is. Bier is een beetje de plaats van wijn in aan het nemen. Er zijn steeds meer bierproeverijen en speciaalbier-festivals. Er is zelfs ook al sprake van bier-sommeliers.

Steeds meer bruiden en bruidegommen krijgen dan ook gegraveerde bierglazen voor hun trouwerij. Als je weet wat het bruidspaar het liefst drinkt kun je ze dus gewoon gegraveerde glazen geven die bij de bewuste drankjes passen. Eigenlijk is daarbij iedere combinatie denkbaar: whisky en gin-tonic, wijn en water, bier en port. Het hoeven niet per sé altijd champagneglazen te zijn.