Over glasgraveren

Hoe graveren wij uw glas?

De Glasgraveur maakt gebruik van de zandstraal techniek. Dit geeft een mooi en strak resultaat. Glasgraveren door zandstralen geeft een diepe gravure.

Hoe werkt zandstralen van glas?

Bij zandstralen wordt voor ieder glas een filmmasker met de hand aangebracht wat vervolgens wordt gezandstraald in een cabine. Het filmmasker dekt de delen af die niet gestraald mogen worden  terwijl de niet afgedekte delen mat wit gestraald worden. Het resultaat is een mooi strak en chique gravure. Door de diepte van de gravure krijg je een heel mooi spel van het licht en het glas, dit geldt voor gewoon glas, maar helemaal voor kristal-glas.

Is de gravure blijvend?

Ja, de gravure zit in het glas, of beter gezegd: daar waar gegraveerd is, is het toplaagje van het glas weggehaald. Het glas is mat gestraald en kan gewoon in de vaatwasser. De gravure zal niet slijten of vervagen. Het kan gebeuren dat een gravure door vet minder zichtbaar wordt, als het glas en de gravure ontvet worden ziet de gravure er weer fris en "als nieuw" uit

 

Hoe gedetailleerd kan mijn ontwerp zijn?

Zandstralen levert een mooi en strak resultaat op. Het maken en opmaken van de gravure gebeurt digitaal. Hierdoor kunnen wij het meeste wat naar een vector-afbeelding kan worden omgezet, ook op een glas graveren. Lijndiktes vanaf 0,25 mm kunnen worden gezandstraald.

 

Zijn er beperkingen met glasgraveren?

De belangrijkste beperking is kleur. De gravure wordt mat-wit, omdat het glas vrijwel kleurloos is. Een rood gekleurd glas zou, omdat het glas doorzichtig rood is alleen een mat rode kleur kunnen krijgen. Nog een belangrijke beperking is de grootte van de gravure. De grootte van de maximale gravure is sterk afhankelijk van de vorm van het glas: op een borrel glaasje kan de gravure niet zo groot worden als op een bierpul. Wijnglazen zijn niet alleen rond maar ook bol, het is technisch onmogelijk om beneden het breedste deel van die bolling te graveren.

 

Waarom gebruiken wij geen laser-graveer machine?

Bij een laser-gravure krijgt een glas zijn gravure doordat de hitte van de laser een puntje in het glas brandt. Lasergravures zijn ook blijvend maar hebben niet de diepte en strakke uitstraling van een gezandstraalde gravure.